Helprotese

En helprotese – tidligere kendt som et gebis – erstatter alle de naturlige tænder i én kæbehalvdel (over- eller underkæbe).

Denne type protese er tilegnet personer, der har mistet sine naturlige tænder, eller hvis de tilbageværende tænder er så svækkede, at de ikke kan bevares.

Har du mistet de fleste eller alle dine tænder, og drømmer du om at få smilet og livskvaliteten tilbage, så vil en helprotese meget vel kunne være løsningen.

Vi tager dig trygt igennem forløbet og sørger for, at du får en protese, der indfrier alle dine personlige ønsker. Hos Tandprotetikeren bruger vi markedets bedste udstyr og materialer, og vi yder maksimal omsorg – fra første konsultation til vejledning efter endt protesebehandling.

Tag en uforpligtende snak med din Tandprotetiker klinik her:

Hvad er en helprotese?

En helprotese erstatter samtlige naturlige tænder i kæben og skiller sig på den måde ud fra en delprotese.

Der kan være forskellige årsager til, at det ikke er muligt at bevare de naturlige tænder. Det kan skyldes forhold som paradentose, medført tandmangel, store huller i tænderne og meget mere.

Typisk vil der være en eller flere tænder tilbage, som man enten kan bevare eller fjerne, alt efter hvor stærke tænderne og tandrødderne er. Såfremt ingen af tænderne er i stand til at blive bevaret, så vil man blive anbefalet en helprotese.

Med en helprotese vil de naturlige tænder blive erstattet med akryltænder. Akryltænderne sidder fast i en kunstig gumme af lyserødt akryl, der ligner naturligt tandkød til forveksling.

Fastgørelsen sker ved hjælp af det vakuum, der helt naturligt dannes mellem gumme og protese. I forhold til både placering, form og farve er der mulighed for at skabe et meget realistisk resultat.

I underkæben vil protesen udelukkende hvile på gummerne, mens den vil dække både gummerne og store dele af den hårde gane i overkæben.

Sådan føles en helprotese

En helprotese kan ligne det naturlige tandsæt på en prik, men protesen kan godt føles anderledes på forskellige måder – ikke mindst i starten.

Langt de fleste vænner sig til helprotesen og den anderledes tyggeoplevelse. Det er dog meget forskelligt, hvor lang tid der går, før man føler sig 100 % tryg ved det.

Udfordringer med helprotesen begrænser sig typisk til undermunden, idet protesen her sidder løst på gummen. Tilvænningen kan især være svær, hvis der kun er lidt gumme tilbage.

Det er, såfremt man ikke kan vænne sig til den løstsiddende protese i undermunden, muligt at fastforankre protesen ved hjælp af tryklåse og implantater. Ved at fastgøre protesen vil man kunne eliminere mange vanskeligheder og bekymringer. Kontakt os for at høre mere om tryklåsproteser ved interesse.

Skal man gå uden tænder i en periode?

Nej, det er ikke nødvendigt at skulle være uden tænder i perioden op til behandlingen.

Det er korrekt, at tilbageværende tænder skal trækkes ud, hvis man vil have en helprotese, men med en straksprotese slipper du for at være tandløs i flere uger eller måneder.

Med en straksprotese opnås der ikke kun en æstetisk effekt. Denne midlertidige protese er også med til at beskytte de åbne sår, der helt naturligt opstår efter en tandudtrækning. Umiddelbart efter, at tænderne er trukket ud, kan protesen sættes i, så du kan gå smilende hjem fra klinikken.

Straksprotesen – også kendt som immediatprotesen – laves på forhånd, så den kan monteres kort tid efter endt tandudtrækning.

Bemærk, at der efter tandudtrækningen vil ske nogle markante forandringer af gummen. Grundet disse forandringer vil det være nødvendigt at rette straksprotesen ad flere omgange de kommende måneder. Dette skal gøres for at sikre den mest hensigtsmæssige fastholdelse og pasform.

Pas godt på din kommende helprotese

For at få glæde af din kommende helprotese i så lang tid som muligt skal du passe godt på dem. I den anledning skal du være bekendt med, hvordan man renser og vedligeholder en sådan protese.

Den faglige anbefaling går på at rengøre helprotesen mindst to gange om dagen. I den forbindelse skal du bruge en særlig protesebørste, og du skal sørge for at rengøre alle flader. Uden den daglige rengøring kan man risikere at få misfarvninger.

Foruden at rense protesen flere gange dagligt, så er det vigtigt at få justeret og efterset protesen regelmæssigt. Tandlægen vil i forbindelse med de regelmæssige eftersyn bl.a. kunne opdage tegn på begyndende betændelse og forskellige sygdomme. Som hovedregel er det nok at få efterset protesen én gang årligt, medmindre andet er aftalt mellem patient og tandlæge.

Er der alternativer til en helprotese?

Ja, der findes op til flere alternativer til den omtalte helprotese.

Står man i en situation, hvor man har mistet flere tænder, men hvor der stadig er sunde, tilbageværende tænder i munden, så vælges der typisk en delprotese til fordel for en helprotese. Med en delprotese erstatter man kun de manglende tænder, mens de sunde og raske bevares. Dermed kan du få en tandprotese uden at skulle have trukket alle dine naturlige tænder ud.

Ved en konsultation og undersøgelse kan det vurderes, om du er mest egnet til en hel- eller delprotese alt efter dine tænders og tandrødders tilstand.

Ønsker du et uforpligtende tilbud på en helprotese, så skriv eller ring til os. Vi svarer også gerne på alle de spørgsmål, du måtte have til denne type tandprotese.

Vil du høre mere om helproteser?

Tag en uforpligtende snak med din Tandprotetiker klinik her: