Delproteser

En delprotese er tiltænkt dig, der ønsker at få erstattet en eller flere mistede tænder. Modsat en helprotese, der erstatter hele tandsættet, så fungerer delproteser som erstatning for nogle få mistede tænder.

Hos Tandprotetikeren hjælper vi med at klarlægge, om du vil være bedst tjent med en aftagelig protese, en protese forankret til implantat/-er eller en helt tredje løsning.

Tag en uforpligtende snak med din Tandprotetiker klinik her:

Hvornår er en delprotese den bedste løsning?

Selvom det ville være at foretrække at bevare sine egne naturlige tænder hele livet, så kan der grundet bl.a. uheld, sygdom og alderdom blive behov for at erstatte enkelte eller alle tænder. Er uheldet ude, og har man mistet flere af sine tænder, så ønsker man dem naturligvis erstattet på en pæn og naturlig måde. I den henseende er det værd at kigge på de mange muligheder inden for proteser – ikke mindst inden for delproteser.

En delprotese er den ideelle løsning, hvis du har mistet x antal tænder, men fortsat har nogle raske tænder tilbage, som kan holde protesen på plads. Delprotesen vil også kunne fungere, selvom man kun har få tænder tilbage. Om det giver mening at bevare de resterende tænder bør besluttes på baggrund af en konsultation og undersøgelse hos tandlægen.

Fastgørelse af delproteser

En delprotese monteres ved hjælp af bøjler, der holdes på plads af de resterende tænder. Som hovedregel vil protesen ikke skade de naturlige tænder, så længe man husker at pleje både tænder og protese efter anvisningerne. Indledningsvis er det nødvendigt at slibe på de tilbageværende tænder for at gøre plads til bøjlerne.

I de fleste tilfælde slibes der kun på selve emaljelaget, hvorfor tænderne ikke vil tage skade af slibningen. Dette gøres primært for at fastholde protesen bedt muligt.

Hvordan føles det?

Udfordringerne der er forbundet med at have en delprotese er begrænsede eller ikke-eksisterende for de flestes vedkommende. Dagene efter indsættelsen kan godt byde på ømhed, men ømheden vil typisk aftage efter et par dage. Ved længerevarende og tiltagende ømhed bør du kontakte din tandprotetiker. Som udgangspunkt bør man hverken fjerne eller rette på en delprotese, før man har rådført sig med sin behandler.

Efter endt fastgørelse vil man også kunne opleve, at ens tale ændres lidt. Dette er dog ligeledes forbigående og vil typisk gå i sig selv i løbet af ét døgn. Højtlæsning er en af metoderne til at normalisere talen, hvis man skulle opleve talebesvær af nogen art.

Brugere af delproteser oplever også, at mad sætter sig fast i bøjlerne. Løsningen på denne udfordring er simpel; tag protesen ud og skyl den efter endt måltid.
Efterhånden vænner man sig til delprotesen og vil ikke opleve smerter eller andre gener. En af fordelene ved moderne tandproteser, herunder delproteser, er, at de ikke blot ligner naturlige tænder. De føles også som dine egne tænder, hvorfor man hurtigt vænner sig til dem.

Fremstilling af delproteser med udgangspunkt i individuelle behov

For at sikre et flot og naturligt samt holdbart resultat arbejder vi kun med skræddersyede delproteser. Det vil sige proteser, der er skabt til den enkelte patient med afsæt i individuelle behov og ønsker. Fremstillingen finder sted på vores laboratorier, hvor der ikke bliver gået på kompromis med hverken kvalitet, æstetik eller funktionalitet.

Med adgang til markedets førende udstyr har vi mulighed for at fremstille naturtro delproteser – i naturtro former og farver. Derved er det stort set umuligt at se, om dit tandsæt består af naturlige tænder eller af en protese.
En delprotese kan give dig dit smukke smil tilbage.

Pleje og eftersyn efter endt protesebehandling

En delprotese skal ikke blot fastgøres i munden. Den skal også plejes og efterses, så du kan bevare et flot smil og en sund mundhygiejne. Efterjustering af proteser bør ske løbende med henblik på at tilpasse sig mundens og gummernes udvikling. Derudover bør man hos den kliniske tandtekniker få fjernet belægninger og tandsten mindst én gang om året.
Vi bistår naturligvis med gode råd til pleje af delproteser.

Vil du høre mere om delproteser?

Tag en uforpligtende snak med din Tandprotetiker klinik her: