Rengøring af tandproteser

Regelmæssig og grundig rengøring af tandprotesen bør praktiseres med henblik på at opretholde en god mundhygiejne, forlænge protesens levetid, forebygge sygdomme i munden m.v.

Hvad end du har fået erstattet nogle af dine tænder med en delprotese eller alle dine tænder med en helprotese, så skal du sørge for at rengøre protesen. Som protesebærer skal du forsøge at få skabt nogle sunde rutiner og vaner, hvor der er fokus på den vigtige rengøring.

Hos Tandprotetikeren er vi eksperter i rengøring af tandproteser, og vi kan derfor byde ind med gode råd til, hvordan og hvor ofte du skal rengøre din protese.

Tag en uforpligtende snak med din Tandprotetiker klinik her:

Derfor skal du rengøre din tandprotese

En tandprotese ligner dit eget naturlige tandsæt – og bør derfor også behandles herefter. Der kan f.eks. forekomme misfarvninger og tandsten, hvis rengøringen ikke gribes an efter de faglige anbefalinger.

Der er adskillige gode grunde til at rengøre tandprotesen flere gange dagligt og tage øvrige hensyn. Brug tid på dette med henblik på at…

 • Maksimere protesens levetid (kan spare dig for penge på sigt)
 • Undgå svamp
 • Undgå misfarvninger og tandsten
 • Undgå sår i slimhinder og mundhule
 • Opretholde en sund mundhygiejne (herunder en god ånde)

Ovennævnte bør være tilstrækkelig motivation til at sætte tid af til at rengøre protesen hver dag.

Konsekvenser ved manglende eller mangelfuld rengøring af proteser

Som vi allerede har været kort inde på, så kan der være konsekvenser ved ikke at rengøre protesen så ofte og så grundigt, som din tandlæge har anbefalet.

Den mest almindelige konsekvens er misfarvninger. Misfarvning af tænder kan skyldes mange ting – alt lige fra tobak og rødvin til kaffe. I rigtig mange tilfælde skyldes det dog dårlig mundhygiejne. Ønsker du derfor at bevare dit flotte smil og hvide tænder, så gå ikke på kompromis med rengøringen.

En anden udbredt konsekvens ved manglende rengøring er tandsten. Udfordringen ved at få tandsten i sin protese er, at det gør det lettere for bakterier at sætte sig fast. Dette skal man undgå, hvorfor der bør søges vejledning til at fjerne uønskede tandsten.

#1 Skyl tandprotese og mund efter alle måltider

Efter hvert måltid kan man med fordel gøre det til en vane at skylle både tandprotese og mund. Du kan evt. supplere med tandbørstning, hvis det ikke lykkedes at skylle alle madrester væk.

At skylle protese og mund efter endt måltid tager ingen tid, men det kan have en stor effekt i forhold til mundhygiejnen og protesens levetid.

#2 Børst tandprotesen morgen og aften

Den allervigtigste anbefaling går på at børste tandprotesen morgen og aften.

Til dette formål skal du bruge en tandbørste, der er udviklet til tandproteser. I stedet for at bruge tandpasta kan du bruge fint køkkensalt eller håndsæbe. Gummer og gane kan i samme anledning børstes med tandpasta – ligeledes to gange om dagen.

Du bør ikke bruge tandpasta til at rengøre selve protesen, idet tandpasta kan skade protesen. Især tandpasta med slibemidler kan udgøre stor skade.

Find gode tips til rengøringen herunder:

 • Brug en særlig børste (vælg en decideret protesebørste)
 • Rengør samtlige flader
 • Rengør de naturlige tænder i munden med tandpasta (hvis delprotese)
 • Rengør bøjlerne (hvis delprotese)
 • Fjern eventuelle misfarvninger ved at lægge din protese i en kop vand med 1-2 skefulde vaskemiddel (Bio-tex) – protesen skal ligge der natten over
 • Fjern uønskede tandsten ved at placere protesen i vand iblandt 1 dl. eddike – protesen skal ligge der natten over

#3 Overhold de regelmæssige eftersyn hos Tandprotetikeren

Den daglige rengøring af tandprotesen er vigtig, og den vil langt hen ad vejen kunne sikre en velfungerende protese og en god mundhygiejne, men det er fortsat vigtigt at komme til de regelmæssige eftersyn. Mindst én gang om året bør man besøge Tandprotetikeren og sikre sig, at alt er, som det bør være.

I forbindelse med det årlige eftersyn kigges der på både mund og protese. Ved samme besøg poleres og renses protesen, så den fortsat fremstår pæn.

Hos Tandprotetikeren kan vi være behjælpelige, hvis det grundet ændringer i gummer og bid er nødvendigt at justere protesen. Ved dine besøg kan du også få besvaret nogle af de spørgsmål, der måske er opstået siden sidste besøg.

Opbevaring af tandproteser om natten

En tandprotese skal ikke kun rengøres og vedligeholdes korrekt. Den skal også opbevares på den mest hensigtsmæssige måde.

Ønsker du ikke at sove med protesen i munden, så kan du lægge den i vand med en smule citronsaft. Forud for dette bør du rengøre protesen grundigt. Det er vigtigt, at protesen opbevares i vand, idet den ikke har godt af at tørre ud. Det er muligt at købe særlige poser og opbevaringsæsker til formålet.

For at skåne bl.a. gummerne anbefales det ikke at sove med protesen i munden. Vil du gerne følge den anbefaling, så gør brug af førnævnte fremgangsmåde. Du er også velkommen til at skrive til os for flere gode tips.

Vil du høre mere om rengøring af tandproteser?

Tag en uforpligtende snak med din Tandprotetiker klinik her: