Tandprotese med tryklås

At styre en traditionel protese (klassisk helprotese eller delprotese) kan være en stor udfordring. Derfor vælger mange en tryklåsprotese – også kendt som en klikprotese.

En tryklåsprotese kræver som regel mindre tilvænning og fører generelt færre bekymringer og problemer med sig end andre tandproteser. Du skal f.eks. ikke tænke over, hvad du spiser, ligesom du ikke skal være bekymret for, at protesen river sig løs på et ubelejligt tidspunkt. Dette er der nemlig ingen fare for, idet låsene trykkes fast på dine tandrødder og derfor sidder rigtig godt fast.

Tag en uforpligtende snak med din Tandprotetiker klinik her:

Hvad er en tryklåsprotese?

 

En tryklåsprotese skiller sig væsentligt ud fra almindelige proteser.

Den store forskel skal findes i selve fastgørelsen.

I stedet for at bruge bøjler og / eller lim, er det muligt at trykke / klikke protesen fast via to eller flere tryklåse. Disse tryklåse kan monteres på en af dine sunde tandrødder eller et implantat. Vurderer tandlægen ikke, at dine tandrødder er anvendelige, er det altså muligt at indsætte et implantat, som kan erstatte tandrodens funktion. Der bliver dermed skabt en kunstig tandrod. Så trods manglende eller svækkede tandrødder, kan du få glæde af en tryklåsprotese.

– Vi har mange års erfaring inden for montage af tryklåse og kan derfor også tilbyde professionel vejledning og sparring inden for samme emne. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for en dybere introduktion til, hvad der kendetegner en tandprotese med tryklås.

Stil spørgsmål til vores patient Martin Enemark

Martin er patient og har haft forskellige tandproteser. I dag har han en såkaldt klik-protese. Hvis du kunne tænke dig at spørge Martin om hans oplevelser som patient, kan du udfylde nedenstående, så vender han retur til dig.

Bemærk: Du kan kun stille patientrelaterede spørgsmål til Martin. Faglige spørgsmål og spørgsmål om priser, skal stilles til klinikkerne, som du kan finde her

  Du vil såvidt muligt modtage svar i løbet af 48 timer.
  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  I videoen her kan du høre lidt mere om Martin Enemark’s behandling og tryklås proteser.

  Sådan monteres en tandprotese med tryklås

  Montering af tryklåsproteser kan gribes an på forskellige måder.

  I første omgang skal der findes nogle fæstningspunkter. Det vil typisk være ens naturlige tandrødder, såfremt de er sunde og raske. Alternativt kan man indoperere en kunstig tandrod i form af et implantat.

  Som regel kan man nøjes med at montere to tryklåse i undermunden, idet det er tilstrækkeligt til at sikre, at protesen sidder fast.

  I overmunden er det muligt at få en ganefri protese. Fordelene ved en sådan protese er, at det kan mindske udtaleproblemer, og at det gør det lettere at spise. Generelt opnås der mere frihed med en ganefri protese.

  Der er begrænset smerte og ubehag forbundet med operationen, men mindre ubehag kan forekomme i dagene efter. Derudover skal man påregne en smule tilvænningstid. I det store hele er det ganske ufarligt og uden større smerter at få tryklåsprotese.

  Hvilke fordele er der ved en fastsiddende tandprotese?

  Fordelene ved en fastsiddende tandprotese i form af en tryklåsprotese er mange. Derfor går flere og flere danskere med denne løsning.

  Nedenfor vil vi kort ridse nogle af de mest nævneværdige fordele op. Med denne viden vil du lettere kunne vurdere, om denne type tandprotese er noget for dig:

  1. Billigt alternativ til andre behandlinger – Sammenligner man tryklåsproteser med andre protesebehandlinger set fra et økonomisk perspektiv, så er dette et prisvenligt alternativ.
  2. Ingen problemer med at tygge og spise mad – Modsat aftagelige tandproteser, så vil du kunne tygge og spise alt slags mad uden bekymringer. Det er muligt, da protesen sidder fast og derfor ikke vil rutsje rundt under spisning.
  3. Føles som dit naturlige tandsæt – Hvad end du får erstattet enkelte tænder, eller om du får erstattet en hel overkæbe, så kan du se frem til at opleve et tandsæt, der til forveksling ligner og føles som et naturligt. Den realistiske følelse gør det markant lettere at vænne sig til protesen.
  4. Udsigt til mere frihed og livskvalitet – Bedst af alt kan man forvente at opnå øget frihed og livskvalitet med en klikprotese.

  Hvem bør overveje en tryklåsprotese?

  Mange kan få stor glæde af en tryklåsprotese.

  Og langt de fleste er rent faktisk egnet til en sådan protese. Selve processen kan dog variere fra patient til patient, da der skal tages højde for forskellige personlige forhold. Inden behandlingens opstart undersøges patientens kæbeknogle og tandrødder. Denne undersøgelse er afgørende for det videre forløb.

  Der kan være forskellige årsager til, at man vælger en tryklåsprotese til fordel for en anden protese.

  Måske har man allerede prøvet andre proteser og erfaret, at man ikke kan affinde sig med en ikke fastsiddende løsning. I sådanne tilfælde kan man få forankret proteserne med implantater – og dermed slippe af med stor irritation og bekymring i hverdagen.

  Det kan også være, at man skal have protese for første gang og foretrækker dén løsning, der giver den mest naturlige følelse, og som bringer en masse frihed og livskvalitet med sig.

  Værd at vide om protesens levetid

  En tandprotese med tryklås vil kunne bruges i rigtig mange år, hvis man passer godt på den og i øvrigt følger tandlægens anvisninger.

  Tryklåsprotesen vil ofte holde længere end andre tandproteser, idet protesen forhindrer gummerne i at trække sig sammen. Med andre proteser kan det blive nødvendigt at skifte den gamle protese ud, hvis gummerne trækker sig for meget sammen.

  Vil du høre mere om tandprotese med tryklås?

  Tag en uforpligtende snak med din Tandprotetiker klinik her: