Fra mælketænder til gebis

Lidt om naturlige og kunstige gebisser (tandsæt)
Ordet gebis kommer fra tysk (Gebiss) og betegner det komplette tandsæt på mennesker og pattedyr. Op gennem det forrige århundrede ændrede ordet gebis i Danmark mere og mere betydning til overvejende at blive brugt om kunstige tænder og ofte også nedsættende om aftagelige tandproteser.

Tag en uforpligtende snak med din Tandprotetiker klinik her:

Hvordan fungerer tandsættet/gebisset?

Vi har ikke kun brug for tænderne for at smile. Vi har også brug for vores tænder for at tale. Og vores fordøjelse begynder med at bide af og tygge mad.
Et tandsæt/gebis består af mellem 20 og 32 tænder. Voksne har normalt 32 tænder, når tandsættet/gebisset er normalt og komplet med alle visdomstænder. 16 sidder i overkæben og 16 i underkæben. Vores “første tænder”, de såkaldte mælketænder består derimod kun af i alt 20 tænder. Vi får dem fra omkring seks måneders alderen.

Mælketænderne er et midlertidigt tandsæt/gebis

Både mælketænderne og de permanente tænder er allerede på plads i kæben før fødslen. Kun visdomstænderne er en undtagelse.

Mælketænderne fungerer som pladsholdere for det permanente sæt tænder. Tændernes skift begynder kort før skolestart, omkring femårsalderen, men nogle gange lidt tidligere eller senere. Dette betyder, at alle har et naturligt tandsæt/gebis. Tænder, der mistes senere, kan kun udskiftes med kunstige.

Det kan tage mere end ti år, før det permanente sæt tænder er komplet. Først – omkring alderen fem til otte år – skifter fortænderne. Mange skolestartere kan derfor genkendes af hullerne imellem tænderne, når de smiler. I en alder af 14 år har du normalt permanente hjørne- og kindtænder. Det kan dog tage lidt længere tid, indtil tandrødderne er helt dannede i kæben.

De såkaldte visdomstænder kommer sidst – mellem 18 og 30 år. De er ikke skabt for alle. Nogle gange trænger de ikke ind på grund af pladsmangel. Eller tandlægen skal trække i dem, fordi de skaber pladsmangel i kæben.

Underkæbens konstruktion gør, at man kan tygge, tale og klapre med tænderne

Overkæben er vokset sammen med kraniets andre knogler. Underkæben er derimod en uafhængig knogle, som kan bevæge sig i næsten alle retninger – fremad, bagud, op og ned, sidelæns eller i cirkler til malebevægelser.

Den store mobilitet er muliggjort af den specielle opbygning af kæbeleddet og kæbekapslen, som består af elastiske fibre og bindevæv. Denne mobilitet i underkæben gør det muligt for os at bide af, tygge, drikke, tale eller ændre vores ansigtsudtryk via forskellige muskler.

Hvad der sker, når man mister tænder

Tænder kan gå tabt, hvis sygdomme i tænderne såsom karies og parodontose efterlades ubehandlet i lang tid eller som følge af ulykker.
Hvis de deraf resulterende mellemrum mellem tænderne ikke erstattes med kunstige tænder, kan dette føre til fejlplacerede tænder over tid. Tilstødende tænder kan bevæge sig ind i og udfylde disse mellemrum. Disse fejlstillinger kan forårsage alvorlige problemer i kæbeleddet og forstyrre hele tyggefunktionen.

Kæbeknoglen kan også blive beskadiget af manglende tænder. Efter tandtab er den ikke længere belastet ved tygning i dette område og kan derfor svinde ind. Dette kan bringe stabiliteten af tilstødende tænder i fare. Kontakten mellem tænderne reduceres, og medrester kan komme ind i mellemrummene og øge risikoen for karies. Problemer kan også opstå i den modsatte kæbehalvdel, når tænderne på grund af manglende modtryk trænger ind i mellemrummet mellem tænderne på den modsatte side.

Generelt vil man derfor anbefale en tandprotese i tilfælde af tab af tænder i det permanente tandsæt og i alle tilfælde i fronten alene af æstetiske årsager. Mens proteser er ikke altid nødvendige ved tab af kun en enkelt kindtand. Det afhænger for eksempel af, hvor stor afstanden er til nabotænderne, og i hvilket omfang andre tænder kan være i fare.

Gebisser og kunstige tænder

Når man i folkemund taler om “gebisser”, betyder det normalt aftalelige proteser. Mens aftagelige hel- og delproteser kan fjernes, er der også moderne proteser (implantater), som er fast forankret i kæbebenet ved kunstige tandrødder. Kroner, broer og stifttænder er naturligvis også proteser – fordi også disse erstatter ødelagt tandstof.

Vil du høre mere om Gebisser?

Tag en uforpligtende snak med din Tandprotetiker klinik her:

Renholdelse og pleje er også vigtig for kunstige tænder og gebisser

Moderne proteser tilbyder en bred vifte af muligheder for at erstatte manglende eller ødelagte tænder. Vigtigt: I alle tilfælde kræves der stadig gomhyggelig mundhygiejne. Ellers kan bakterier formere sig, hvilket kan forårsage yderligere tandforfald, betændelse i tandkødet og/eller dårlig ånde.

I tilfælde af faste proteser som kroner eller implantater kræves grundig tandbørstning i kombination med omhyggelig rengøring af mellemrummene imellem tænderne.
Aftagelige proteser (hel- eller delproteser) skal skylles af efter hvert måltid og rengøres ideelt to gange om dagen.

Grundregler for rengøring af gebisser/tandproteser/
kunstige tænder

Regel nr. 1: Beskyt protesen for beskadigelser
Rengør altid dine proteser over en håndvask, og helst siddende. For at gøre dette skal du fylde vasken med vand eller lægge et håndklæde i den – hvis proteserne glider ud af din hånd, knækker de ikke så let. Et alternativ er at rengøre protesen over en plastikskål fyldt med vand.

Regel nr. 2: Protesen skal rengøres omhyggelig
Ligesom naturlige tænder skal tandproteser rengøres grundigt mekanisk om morgenen efter morgenmaden og om aftenen inden du går i seng. En blød tandbørste eller en speciel protesebørste og vand er bedst til dette. Det giver mening at bruge en passende tandrensepasta en gang om dagen. Du skal altid følge brugsanvisningen og f.eks. overholde eksponeringstiden for tandprotesetabletter.

Til desinfektion kan protesen efter behov placeres i en 0,2% chlorhexidinopløsning eller Rød BioTex.
Advarsel: Normal tandpasta indeholder normalt en stor andel slibende partikler, der kan ridse og ruge den følsomme protese. Derefter kan bakterier sætte sig let.
Du skal også skylle protesen efter frokost eller efter snacks. Hvis dette ikke er muligt, er det fornuftigt i det mindste at skylle munden grundigt ud med vand.

Regel nr. 3: Glem ikke gumme og tunge
Tandkød, slimhinde og tunge bør også rengøres dagligt med en blød tandbørste. Skyl derefter mundhulen godt. Ellers kan bakterier let formere sig, hvilket kan forårsage dårlig ånde og betændelse. Fordi slimhinden er dækket af protesen hele dagen, forringes den naturlige selvrensning af spyt.
Det anbefales også at massere tandkødet omkring ganen og gummerne med en blød tandbørste. Dette stimulerer blodcirkulationen og hjælper med at holde vævet sundt.

Vigtigt: Regelmæssige besøg hos din kliniske tandtekniker tilrådes. På den ene side skal protesens pasform kontrolleres igen og igen. Dette skyldes, at gummerne over tid svinder, hvilket kan det blive nødvendigt at få tilpasset protesen (fx polstring). Derudover kan tandsten udvikle sig på de kunstige tænder. Dette kan fjernes professionelt af Tandprotetikeren. Protesen poleres normalt også, og udover aflejringer fjernes misfarvning (f.eks. Fra kaffe, rygning).

Den første vanskelige tid med gebis/tandprotese

At vænne sig til gebis/tandprotese
Enhver, der får en protese for første gang, skal først vænne sig til den nye mundfølelse. Især i de første par uger oplever mange patienter stadig protesen som et fremmedlegeme. Især at spise og tale er ofte svært i de tidlige stadier. Selvfølgelig er dette primært et spørgsmål om praksis. Fordi tygge-, ansigts- og tunge muskler skal omskoleres. Derudover kan det give god mening at bruge en passende klæbende creme til at fastholde protesen, hvor den hører hjemme. Fordi det er en vigtig forudsætning for at føle sig sikker i offentligheden med sine nye tænder.

At spise med gebis/tandprotese
Start med blød mad
At spise med proteser er først ikke så let. Men du vil se, med lidt tålmodighed og øvelse, vil du komme ind i en rutine. Det er bedst at gøre dine første forsøg alene og give dig selv nok tid. Start med supper og bløde fødevarer som kogte grøntsager, æg, fisk (udbenet), hakket kød, kartofler eller bananer. Skær mad som kød, frugt eller grøntsager i stykker i mellemstor størrelse. Undgå hårdt kød, rå grøntsager, nødder eller kerner i den indledende fase.

Taleøvelse med nyt gebis/tandprotese
Læs højt for dig selv
I den første vanskeligt tilvænningstid kan det være en stor hjælp at læse højt for dig selv. Det hjælper dig til hurtigt igen at få en klar stemme og den sædvanlige udtale, fordi du gennem højtlæsning træner dine ansigts- og tungemuskler til at fungere godt med dine nye tænder.

Vil du høre mere om Gebisser?

Tag en uforpligtende snak med din Tandprotetiker klinik her: